Blog

Olcsón szeretnél elérést? Készíts videós tartalmat!

Ha igazán jó eredményeket szeretnél elérni vállalkozásod social kommunikációjában, akkor nem elég azt figyelembe venned, hogy mit várnak tőled a felhasználók, azzal is tisztában kell lenned, hogy mit vár tőled az adott platform. Ha betartod a szabályaikat, akkor előnyt fogsz élvezni a többiekkel szemben. Ennek az egyik legegyszerűbb módja, ha videós tartalmakat készítesz.

Miért szereti a Facebook és az Instagram, ha videós tartalmakat töltesz fel?

Első lépésként fontos megértenünk, hogy mit akarnak a felhasználóktól a social platformok. Minden felület ugyanazt szeretné a userektől: a lehető legtöbb platformon töltött időt. Minél több időt tölt ugyanis valaki az adott felületen, annál több alkalommal fog reklámokkal találkozni, és minél több reklámot lát, annál több pénzt lehet beszedni utána a hirdetőtől.
Ez nem egy új találmány, valójában a kereskedelmi TV műsorok is csak azért léteznek, hogy minél többen megnézzék azt a néhány perc reklámot amit óránként közéjük ékelnek. Pont ahogy egy YouTube videó közben is megnézel egy reklámot, ha érdekes a tartalom. De Balázs is azért hülyéskedik reggel a rádióban, hogy félóránként a lehető legtöbben hallgassák meg a reklámblokkot, vagy a Szép Házak magazinban is azért vannak szép házak, hogy kitöltsék valamivel a helyet a reklám oldalak között. A social platformok sem gondolkodnak másképp, csak itt a tartalmat a felhasználók állítják elő.

Ezzel egyébként nincsen semmi gond, ha nem a figyelmünkkel, akkor havidíj formájában kell fizetnünk a szórakoztatásért. Az előfizetések népszerűsége egyébként egyre növekszik, ma már olyan iparágakban is találkozunk előfizetéses szolgáltatásokkal, ahol pár éve még elképzelhetetlennek gondoltuk volna azokat.

Olcsón szeretnél elérést? Készíts videós tartalmat! WEBBRANDING

Miért jó márkaként videót feltölteni Facebook, YouTube, LinkedIn, Instagram, TikTok csatornáinkra?

A korábban leírtakból következik, hogy a social platformok azoknak a márkáknak a tartalmait részesítik előnyben, amelyek a lehető leghosszabb ideig kötik le a felhasználók figyelmét, tehát a lehető legtovább tartják a felületen. Ebben a versenyben a statikus fotós tartalmakat erősen megverik a videók.

Amikor statikus posztot tervezünk, akkor úgy számolunk, hogy a felhasználó nagyjából 4 mp-et tölt majd a tartalommal, mielőtt tovább lapoz. Ezért érdemes a poszt szövegek első 125 karakterébe sűríteni a mondanivalónkat is, de ez egy másik cikkünk témája.

Ha nem csak a felhasználókat, hanem a platformot is igyekszel kiszolgálni, akkor a tartalmad elsőbbséget fog élvezni minden más márkával szemben, aki ezt nem teszi. Ez nagyon egyszerűen lefordítva annyit tesz, hogy olcsóbban hozza majd az eredményeket a hirdetésed.

Olcsón szeretnél elérést? Készíts videós tartalmat! WEBBRANDING

Pro tipp a Facebook videós hirdetéseihez:

Sokszor látjuk, hogy egy márka készít valamilyen videós tartalmat, azt feltölti a YouTube csatornájára, és az ehhez tartozó linken keresztül osztja meg a videót a Facebook oldalán.

Ha a YouTube csatornádról bemásolt linket osztasz meg, akkor a videó lejátszása során megjelenő reklámokért a Google fogja beszedni a pénzt, nem pedig a Meta. Ennek következtében a Facebook vagy megdrágítja a hirdetésedet, vagy csökkenti az elérésedet, hogy kompenzálja a kieső bevételt. Ha mindkét felületre feltöltöd a videót, és így indítod el a hirdetést, akkor ezt a “kompenzációt” nem kell kifizetned.

Ha érdekelnek az ehhez hasonló takarékossági tippek, akkor olvasd el azt is, hogy mennyire nem éri meg követőgyűjtő kampányokat futtatnod. Meg fogsz lepődni!

Kövess minket hasonló tartalmakért, vagy keress minket ha segítségre van szükséged a kreatív tartalomkészítésben!

Nem volt elég?

Olvasd el a többi cikkünket is, és tanulj a Marketingblogból!